Poesi

Min mormor har en poesibok hemma. Den är gulnad och bleknad, men så är den ju från tiden hon gick i skolan också. Där har iallafall hennes vänner skrivit vackra dikter till henne med snirklig skrivstil och ibland ritat bilder till. De har ju inte hittat på dikterna själva förstås, men det är ändå så mysigt att bläddra i den. Jag kommer ihåg några av dem:

Du är rosen jag är törnet
Glöm ej vännen som skrev sitt namn i hörnet

Och:

Får jag sitta i ditt minne
på en liten liten pinne
men om pinnen är för kort
ramlar jag ur minnet bort

Och:

Lyckan kommer lyckan går
lycklig den som (angelica) får
För hon kan både sy och lappa
och gubben sin klappa


Jag försökte ha en poesibok efter att mormor visat mig sin, fast det var aldrig någon (utom mormor och mamma) som ville skriva i den. Så kan det vara.

Jag har en låg dag i dag. Så kanske det blir när man förväntar sig att något ska hända och så händer... ingenting. Vissa dagar tar jag mig bara igenom på något vis. Jag vaknar på morgonen och ser fram emot att (eventuellt) få sova på kvällen. Allt däremellan är liksom...utfyllnad. Milstolpar mot när jag får gå och lägga mig. Mina dagar ser ut såhär:

06.15 Vaknar av att Amanda är vaken. Hon ligger bredvid mig i sin säng och pratar blubb-blubb-språk. Jag blundar och hopppas att hon somnar om. Det gör hon aldrig.
06.30 Amanda skriker till för att få uppmärksamhet. Jag slänger fram mitt numer dallriga bröst så hon får amma, inte för att jag tror att hon är särskilt hungrig utanför att jag håller på att svimma av trötthet. Jag drar henne intill mig och myser. Niclas sover.
07.00 Amanda börjar böka runt och deklarerar grymtande att hon vill gå upp nu. Hon drar mig i håret och babblar. Jag tittar på Niclas och hoppas att han ska vakna av ljudet. Det gör han inte. Jag funderar på om jag ska väcka honom men gör det sällan, jag får dåligt samvete eftersom han oftast vaggar henne till sömns mitt i natten.
07.10 Går upp, förbannar Niclas i hemlighet och mig själv som inte säger ifrån. Byter blöja på Amanda.
07.30 Jag och Amanda äter frukost tillsammans. Hon är sprudlande glad och flinar mot mig. Jag vaknar till och ler tillbaka.
07.45 Amanda bajsar. ALLTID, samma tid, fattar inte. Byter blöja igen.
08.30 Amanda somnar en stund. Jag städar undan frukosten och tittar lite i datorn.
09.30 Ut på promenad. Vi är ute en timme ungefär
10.30-11.30 fördriver tiden till lunch. Det brukar bestå av krypövningar och kasta-saker-på-golvet-som-mamma-får-plocka-upp-leken.
12.30 Amanda sover lite till. Jag försöker också sova.
14.00-16.00 leka mer. Kanske bada badkar för Amandas del
16-17.30 förbereda, laga och äta mat.
20.00 Niclas kommer oftast hem, nattar Amanda. Niclas äter.
21.00 cyklar i 40 min, duschar och lyssnar på ljudbok i mörkret innan jag somnar.

Ja, så innehållsrika är våra dagar :) Jag börjar känna mig som en pensionär, bryter någon eller något mina rutiner så blir jag gnällig och missnöjd. Haha.

I februari är det jag som är Niclas, så då får man väl äta upp att man klagar nu. Men däremellan kommer min första o-gigantiska jul på sju år. Shit, SJU ÅR?! Jag tillhör ju inventarierna snart. Och vilken karriärstege jag haft. Ha. Tror jag får ta bort ordet "tävlingsmänniska" ur mitt vokabulär, inte kan man vara tävlingsmänniska och nöja sig med samma tjänst i sex år?? Det är så jag skäms. Vad hände med alla mina drömmar? Kanske var det så att drömmarna innefattade elgiganten på något vis och det är därför jag blivit en relik. Jag har bara väntat in min fantastiska framtid. Någon gång kanske någon ser mig, vem vet? Om inte annat kanske jag blir den första att få en kristallskål efter 25 år i tjänst.

Rastlös men trött

Ja, så kan det vara. Nu börjar en ny jobbvecka för Niclas, men det är skönt att han är ledig i helgen. Niclas står och vaggar Amanda som bestämde sig för att vakna och förstöra sina föräldrars kvalitetstid (kvalitetstid=titta på tv som i koma tillsammans). Jag borde sätta mig på cykeln med tanken kommer inte riktigt till handling...

Idag har jag varit på köpa-hus-utomlands-mässa med mamma och pappa. Det kanske inte är helt rätt att gå på en sån om man redan har ett hus, men de fick drömma sig bort lite iallafall. Amanda flirtade med alla hon såg, hon älskar verkligen att sitta framåtvänd i vagnen. Det är otroligt vilken liten magnet hon är när hon är på det humöret.

Idag har jag gjort thailändsk kyckling med jordnötssås och det fick tummen upp här hemma, så det blir det fler gånger. Viktväktarna se upp...

På torsdag ska vi på studiebesök på ett privat dagis (förlåt, förskola) här i Skogås för att se om det kan vara något för vår lilla skrutt till nästa höst. Tycker det känns olustigt att lämna bort henne till människor man aldrig sett, även om de är utbildade.

Det var allt för idag. Kanske skriver jag mer imorgon?

Ensam lördag, Amanda 6 mån och en lillebror!

Stora nyheter idag! Patrik har fått en lillebror! Sandra ringde mig klockan 23 igår och berättade att lill-killen hade kommit! Jag är SÅÅÅÅ glad! Äntligen! Kan knappt vänta innan jag får se honom. Vi måste köpa en fin grattis-till-lillebror-present till Patrik också, så han inte känner sig utanför. Och göra en mustig gryta till Petter. För det har han önskat som hjälp-oss-när-vi-inte-får-sova-på-flera-veckor-present.

Niclas jobbar. Men jag vet inte om det gör sådär jättemycket. Ibland längtar jag efter att jobba jag med, eller allafall träffa folk på daglig basis. Fast det får man inte erkänna i mamma-kretsar. Varför vet jag inte riktigt, men det är iallafall fasansfullt. Att sedan killen skulle ta lika pappaledighet (eller mer rent av!) blir också följt av något försvarstal i stil med: "Ah ja, men i vår familj skulle inte _ _ _ kunna vara hemma, vi skulle verkligen inte ha råd, dessutom vill jag inte börja jobba". Inte för att jag frågat dem om hur (och varför) de löst det på det viset. Faktum är att mina föräldrar inte delade ledighet vad jag vet, och jag blev ju ganska ok iallafall. Men om jag nu ska bemöta de där försvarstalen (det gör jag aldrig) så skulle det låta ungefär såhär:

1. "Vi har inte råd, för min sambo tjänar mycket mer" Jag vet inte jag, men det är väl ganska klantigt att inte ha råd med att den som tjänar mest kan bli t.ex sjukskriven? Eller tjänar alla män över 500 000 per år?
2. "Jag vill inte börja jobba" Jag köper det argumentet, men egentligen, vem är man hemma för? Sig själv eller barnet?

Vill inte mannen vara hemma? Fine. Pluggar mannen, har egen firma eller provanställning? Fine. Annars vet i 17 om försvarstalen biter  så mycket. Jag kan ju inte säga att jag längtar efter att jobba generellt, vill gärna vara hemma med Amanda länge till, men ibland får man tänka lite långsiktigt. Men vem är jag att moralisera egentligen? Gillar bara inte när jag får ursäkter utan att ställa frågan.

Jag har gjort egen pizzasallad idag. Som på pizzerian, och det smakade kanon faktiskt! Hittade receptet på matklubben.se som är mitt nya mecka. Jag är helt såld på den sidan! Tycker att tasteline har så mycket konstig mat, mest är det mat till fest. Det är ju vardagsmaten som är svår att komma på!  Till pizzasalladen hade vi hemmagjord pizza som inte blev så fet med mager ost och magra ingredienser. Båda fick godkänt av Niclas, min enväldige matkritiker!

Niclas håller på att lägga Amanda nu, jag har tänt ljus i vardagsrummet:

 Mysigt va? Sen ska vi dricka mousserande vin som vi fått av Niclas bästa bög-kompis (jag är lite avundsjuk på att han har en bögkompis, jag vill också ha en!)

En annan stor sak idag är att Amanda fyller 1/2 år! Nu börjar jag förstå vad folk menar när de säger att man "ska ta vara på tiden" och hej och hå. Hon fick en pusselmatta som hon ska kunna ha på vårt hårda golv när hon börjar krypa, men idag byggde hon och jag en koja av den istället:
 Det var jätteroligt!

Sen tog jag den här jättefina bilden på babysimmet i fredags:

 Visst är de fina?

Idag drömmer jag om: en inblick i mitt liv om några månader.
Idag har jag: plockat in saker i Amandas nya bokhylla. Då såg det ut såhär:
Igår tränade jag: 30 min på cykeln och lite hantelträning
Idag är jag glad över: myskväll med Niclas!
Idag är jag ledsen över: ska inte helgerna vara fyllda av goda vänner? Det går ju inte att planera middagar när man jobbar helg.


Drömland

Det är nog där man hamnar när man sett en riktigt romantisk, bra film. I drömland. Jag var äntligen och såg Mamma Mia med mamma. Filmen talar väl för sig själv, vilken drömvärld att få vara med där! Allt är vackert, tom det som inte är så vackert (som Stellan Skarsgård) får ett rosa drömskimmer omkring sig. Ni som brukar läsa min blogg läste kanske inlägget om vackra saker (och vackra kvinnor). Det är DET jag menar med vackert! Precis som i filmen! Varför tycker inte (de flesta) killar om såna här filmer? Har de inga drömland, eller är de bara totalt olika kvinnors? Vad sägs om en romantisk film om två hemmabiosystem som hittar varandra?

Jag funderar på:

Alla säger att att "det är ju film" när man säger att så, SÅ skulle livet vara. Fast hur kan man komma på en sån handling om ingen upplevt det, om ens bara för en vecka?

Kan man skapa sin egen dröm, eller måste man njuta av den drömmen man fått av livet?

De där människorna som bara...liksom... bryter upp ur sitt liv och gör något annat, flyttar utomlands och umgås med sin familj hela dagarna, hur får de modet?

Varför nöjer man sig med att bara lunka på här hemma i Sverige? Nästan alla människor jag känner säger i augusti: "Jaha, då var det ett år kvar till nästa semester". Shit, lever man för fyra/fem veckor per år?!

Hm, hursomhelst har jag en varm känsla i magen nu, men även lite sorg i hjärtat av någon märklig anledning.

Här är min favorit-ABBA sång iallafall, fast den är inte med i filmen:

No more carefree laughter
silence ever after
walking through an empty house
tears in my eyes
here is where the story ends
this is goodbye

Knowing me, knowing you
there is nothing we can do
knowing me, knowing you
we just have to face it
this time we're through
breaking up is never easy I know
but I have to go
knowing me, knowing you
it's the best I can do

Mem'ries, good days, bad days
they'll be with me always
in these old familiar rooms
children would play
now there's only emptiness
nothing to say

Knowing me, knowing you
there is nothing we can do
knowing me, knowing you
we just have to face it
this time we're through
breaking up is never easy I know
but I have to go
knowing me, knowing you
it's the best I can do

Marie: vi bestämde oss för att inte satsa på affärsidén, det var en firma som satsar på namngivningscermonier. Alltså för de som inte vill ha något religiöst men har svårt att stå och prata in för folk och "hålla" i det själv. Det skulle finnas olika paket: antingen att man bara har någon som läser någon utvald dikt, berättar om namnet osv, till musik och catering. Jag tror fortfarande att det skulle vara något med tanke på hur många som inte döper sina barn idag.

Idag drömmer jag om: skira klänningar, klippbad, lyktor i träd, vitkalkade hus och tzatsiki! Grekland någon?
Idag har jag: monterat ihop en bokhylla som Amanda fått.
Igår tränade jag:  40 min på cykeln, lite hantel-träning och situps. Jag måste steppa upp min träning lite.
Idag är jag glad över: Min tjejkväll med mamma.
Idag är jag ledsen över: hatar att vara beroende av vad andra människor tycker om mig. Jag är fantastisk, fatta det!

Oh glorious day!

Det har varit en bra dag idag. Jag har gjort lite måsten som gjorde att jag kände mig duktig. Jag träffade Kaj på väg hem som gjorde att jag kände mig glad (vi pratade radhus och drömmar). När jag kom hem var Niclas där med Amanda och när jag kikade in i vardagsrummet och Amanda såg mig så sken hon upp i världens leende och sträckte ut armarna. Känner man sig älskad och fantastisk då eller? Sen bestämde jag att Niclas skulle bjuda mig på Pizza Hut eftersom han har fått en ok lön (bra att jag bestämmer att han ska bjuda mig va?)

Amanda ska skriva lite bara:

k kmonb iymni n  vty               v bv   gg        mnm nbb hgt  nbtbyntbbAd
 0-I777B66nkj.          b      nn

Fattar ni något av det hon skriver? Nu försöker hon kräla över mig för att nå  datorn. Jag återkommer.

Så, tillbaka. Nu sover hon, lilla prinsessan på ärten. Vet inte varför datorn är så intressant, hon ser väl hur vi gör. Vart var jag? Jo, min dag. Niclas bjöd mig alltså på pizza hut. Vikt-ängeln på min axel satt och grät hela måltiden och den där människan från "Du är vad du äter" satt säkert i buskarna utanför, men det var sååååå gott. Mina föräldrar erbjöd sig dessutom att ta Amanda under tiden så vi fick lite egentid jag och Niclas. Jag kände mig alldeles nykär där på restaurangen. Lite töntigt kanske, men så var det. Ibland ser jag på Niclas hur mycket han tycker om mig. Den minen kanske finns där annars också, men den framkommer inte riktigt i den vanliga grå vardagen. Jag unnar mig själv att tro det iallafall. Jag tror det är viktigt att bekräfta sig själv ibland och känna sig som en ganska bra tjej. Vi busade när vi kom hem iallafall och Niclas brottade ner mig i soffan när jag pratade i telefon, vet inte om diamonds are a girls best friend riktigt, kanske räcker med lite hederligt bus!

En annan bra sak som jag tänker mycket på är att det känns som jag kommit mina föräldrar närmare sen Amanda kom. Det känns nästan som när jag var runt tio år och tyckte att de var så himla mysiga att umgås med. Häromdagen svävade mina tankar vid att det inte skulle vara så farligt att bo tillsammans med dem. Sen vaknade jag till och insåg vad jag precis tänkt, men bara att jag tänkte tanken är ju galet!

Nå, dags att slänga sig upp på cykeln.

Idag drömmer jag om: Patriks lillebror, du får komma ut snart så jag kan pussa på dig! Förresten suger du musten ur din mamma!
Idag har jag: haft en sån himla snygg skjorta som jag fick av mamma och pappa. Jag är en hottie när jag anstränger mig!
Igår tränade jag: 40 min på cykeln
Idag är jag glad över: sommarväder, Niclas ledig, god mat, glatt barn, fina kläder, första badkarsbadandet själv sedan Amanda kom, vad finns det att inte vara glad över?
Idag är jag ledsen över: all skit i hörnen och vår överfulla tvättkorg. Men jag (vi) löser det imorgon.

Haglöfs-människorna!

Jag brukar ju inte hänga ut mina vänner på bloggen, men jag tänkte att jag skulle göra ett undantag idag. Min bästa vän, Sandra, berättade för mig hur sur hon blir på en viss sorts människor. Och även om jag inte delar hennes uppfattning till 100% så förstår jag verkligen vad hon menar. När Sandra går ut i naturen så har hon alltid otur med någonting. Antingen är matsäcken torr, eller så har hon ingen, eller så börjar det störtregna, eller så är det iskallt, eller för långt att gå... Ja ni fattar, för så är det ju när man kommer till element man inte kan påverka. Men det finns en grupp människor som ALLTID, och jag menar ALLTID, slipper undan såna problem: Haglöfsmänniskorna. Jodå, ni har garanterat sett dem, med sitt glada minspel och rosenröda kinder. Dessa kan delas in i två grupper: retro-Haglöfaren eller inne-Haglöfaren. Retro-familjen (för är det det inte alltid familjer med minst två barn?) har konken-ryggsäck, stabila bruna kängor i äkta läder som efter år av impregnering klarar en översvämning av okända mått. Inne-Haglöfaren har den senaste Goretex-jackan, goretex-skorna och alldeles säkert en vindtät mössa i lysande färg med Haglöfs-märket diskret frammepå.

Hur som helst, gemensamt för dessa människor är att ingenting verkar gå fel i deras värld. Som Sandra beskriver det: "när vi sitter där och försöker grilla iskalla korvar mitt i en snöfläck så har den familjen hittat det enda stället med sol och barmark i hela skogen och sitter och äter skogaholmslimpa med rykande choklad i sina koppar och skrattar befriande" (fri tolkning) För så är det: Haglöfarna har alltid en påse skogaholmslimpa, med lagom tjockt med smör och tjocka skivor ost som smälter i chokladkoppen när de tar igen sig efter en dagsmarsch. Inomhus kan man känna igen de här personerna på att de vräker ur sig gamla klyschor som "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder".

På tal om matsäck så läste jag en mattidning som jag fick av mamma häromdagen. En av artiklarna hade rubriken: "så gör du godaste utflyktsmackan". Tro mig, det var inga skogaholmslimpor där inte, utan kycklingröror med färska örter, mozzarella-ostar och allehanda andra röror. Jag vill inte vara negativ, men vem f-n har tid (och pengar?!) att göra en sån matsäck? Till efterrätt föreslog de att man skulle bjuda på chokladdoppade kokostoppar. Tom haglöfarna hamnar i lä där.

Hoppas att Amanda får lite Haglöfare i sig. Ska nog låta henne hänga lite med min pappa som är det närmaste haglöfare jag umgås med. Och så hänga lite på Galtholmen och bli ett med blåbärsriset. Det ni.


 Där går han, haglöfsmänniskan (skogaholmslimpan ligger där bak i ryggan)

Hallå, det är jag igen.

Tack för alla uppmuntrande (och förmanande) ord, både per telefon och i kommentarer sedan mitt senaste inlägg. Tyvärr finns inte riktigt möjligheten att jag och Niclas kan hitta på något själva just nu, men jag planerar att vi ska kunna gå på bio snart iallafall. Däremot ska jag och mamma gå på bio på fredag, det blir supermysigt! Så lite egentid stjäl jag till mig. Att Amanda sover mycket bättre på nätterna igen gör ju att allmäntillståndet känns mycket bättre också!

Niclas har fullt upp med att jobba massor tyvärr och sen är det ju innebandy som lockar. Jag försöker träna så mycket jag kan för jag märker att jag mår bra av det. Så citatet "svett är kroppens sätt att visa att musklerna gråter" kanske inte är helt sant... Sen har jag lite andra "måsten" som jag har varit iväg på, men det borde inte hålla i sig alltför länge. Jag berättar mer en annan gång.

Jag la Amanda i sitt lekgym för några minuter sen. Nu ligger hon mitt på golvet, flera meter därifrån. Hon snurrar och trycker sig bakåt som en ål. Fast sen blir hon helt paralyserad när hon märker att leksakerna är tre meter bort och skriker "ajajaj aaaaa aj aj". Det är jobbigt att hon bara kan backa för tillfället, men det är sjukt hur mycket som händer, nästan varje dag!


Idag drömmer jag om: att kunna skriva en bok. Jag har handlingen klar för mig, men det vill sig inte riktigt.
Idag har jag: kommit hem från promenaden och mött en stressad Niclas innanför dörren, livrädd blev jag. Han hade försovit sig.
Igår tränade jag: ingenting förrutom promenaden med Amanda.
Idag är jag glad över: att vi valde ett "bättre,"mer lättrengjort tyg till soffan när vi köpte den, även om vi fick betala extra. Shit vad mycket dregel och sånt som kommer med en liten bebis.
Idag är jag ledsen över: höst och elände, usch vad mörkt det börjar bli!

Aldrig skall jag sluta älska dig...

Jag vet att jag inte är nå'n skönhet eller så
Om du lämnar mig kan jag det väl förstå
För vad har jag att ge dig som ingen annan har
Jag är ingen särskild men's du är underbar

Aldrig ska jag sluta älska dig
Du är allt jag har och allt jag ber om
Hoppas tror och vill att du ska hålla fast vid mig
Att du är där för mig som jag är här för dig
Ge inte upp

Livet är en gåta
Du är gåtans svar
Allt annat må försvinna om du blott stannar kvar
För också när jag tvivlar det känns som allt är slut
Jag sjunker ner i hjälplöshet och inte hittar ut

Aldrig ska jag sluta

När jag klantar mig
När jag sviker dig
När jag sabbar och förstör
Var kvar ändå
Tro för oss två
För du vet jag än gör
Ja, vad jag än gör.

Aldrig ska jag sluta älska dig
Du är allt jag har och allt jag ber om
Hoppas tror och vill att du ska hålla fast vid mig
Att du är där för mig som jag är här för dig
Älska mig då

Aldrig ska jag sluta

Älska mig då
Älska mig då
Älska mig då

Amanda har fått något bett under ögat, tror det är ett myggbett. Hon skriker. Och skriker, och kliar sig i ögat. Det blev ingen träning idag. Jag har inte direkt visat mig från min bästa sida den senaste tiden. Jag önskar mig härfrån ibland. Är det hemskt? Det är tufft när man ger allt man har. Och sen lite till. Hela jag har gett allt så länge nu. Jag fick ju lite egentid när jag klippte mig förstås. Jag är så less på att ge allting för andra nu. Att fixa grejer och ställa upp och lova saker som jag måste leva upp till. När kommer jag då? När får jag vara mig själv istället för en trött gnällkärring? Fan vad trött jag är på mig själv.


"Är du en hemnet knarkare?"

Så stod det på aftonbladet.se igår. Ha! Tänkte jag, stackars människor...jag går ju inte in mer än typ fyra gånger. Per dag. Ehrm. Fast det finns ju värre beroenden än så. Allt som min hobby drabbar är lite städning hemma, extra nötning på tangentbordet och lite ström.

Niclas har fixat en träningsvideo till mig. Jag testade den idag. Jag slogs av följande saker:

- Barnvagnspromenader gör inte att du får en bra grundstyrka i kroppen. Spelar ingen roll om du går varje dag. Nej. Inte det minsta.
- "For beginners" borde ju mena folk som mig? Eller? Jag vet inte hur det är med er andra stackars satar, men jag orkar då inte göra tre triljarder armhävningar. Inte ens om jag står på knäna. Är det någon som är medveten om hur lång en minut är!? Inte hurtbullen på filmen iallafall.
- Om man nu gör den här videon, ska man sjukskriva sig efter då om man nu jobbar? För jag lovar, när jag skulle ge kaninen mat så höll jag på att ramla över buren när jag böjde mig ner. Musklerna har ju sagt upp sig och gått hem!
- Efter träningen sa hon "gooooood joooob!" fastän jag fuskat mig igenom minst hälften av övningarna. De med step-up brädan gjorde jag inte ens eftersom jag inte har en sån. Det var snällt av henne.

En annan sak som jag slogs av men som jag inte kan skriva här eftersom mina föräldrar läser bloggen är att musiken i träninsvideor är påfallande lik den i porrfilmer. Ooops, nu sa jag det iallafall... Sorry. Det är väldigt märkligt. Inte för att jag sett en porrfilm men ändå. Jag lovar.

Jag röstar blått men är lite besviken på regeringen. Trots att jag har gjort massa tester på den hel-seriösa sidan aftonbladet om vilket parti man tillhör. Betyder det att man inte har något parti? Jag vill rösta på ett parti där man gynnas om man jobbar, oavsett om man jobbar som städare eller VD. Jag vill att de som är riktigt sjuka ska få hjälp, men alla gnällspikar som tycker att man inte kan jobba med vad som helst och därför är hemma sedan flera år borde inte få något alls! Det är så jag tycker, men uppenbarligen är det andra som inte tycker som jag. Efter att man fyllt 18 år är man vuxen, då borde man bete sig som vuxen och ta ansvar för sig själv!

Ibland luktar det rök i lägenheten. Niclas säger att han inte känner något, men jag är säker. Kanske är det grannen ovanför som släpper ner några rökslingor till oss? Han kanske står och pustar i badrumsventilationen?

Idag drömmer jag om: att mitt liv ska innehålla så få stunder av dåligt samvete över Amanda som möjligt.
Idag har jag: varit i stan på hemligt uppdrag. Sen köpte jag bokstäver till mina dop-tårtor. Jag har fått nytt mod och nya ideér angående dem!
Igår tränade jag: vanliga promenaden och 40 min på cykeln. Börjar jag bli tjatig?
Idag är jag glad över: att Niclas hade med sig plommon hem från träningen! En kille där har dem på sin tomt, värsta!
Idag är jag ledsen över: att jag alltid har massa saker att uträtta när Niclas är ledig så att vi inte ses.



Vad tiden går fort! Här är Amanda några dagar i mormor och morfars famn. Och vad mycket hår hon hade!

Tårtor!

Jag har såååån prestationsångest för de här tårtorna. Så Cissi och Christer, det blir inga Gerbera. Det blir inga storstilade tårtor.

Kolla i kategorin bakverk och se om ni hittar något där. Jag är ledsen.



Här är iallafall lite bilder på Amanda som kanske kan vara något:

 Amanda innan hon fått mat
 Amanda gapar efter mer. MER! MER! (omöjligt att få henne att le när hon äter, hon är för koncentrerad)

 Amanda i pappas keps



Dagen i siffror

5 timmar fick jag sova inatt. Inga nattskräcks attacker men lite vanligt skrik och bök.
3 kex med mögelost har jag tråk-ätit. Fy vad arg jag blir på mig själv
25 ångesttankar har jag haft hittills över kexen jag åt.
4 viktväktarpizzor står i min ugn (polarbröd med tomatsås och champinjoner och liiiite ost)
2 av viktväktarpizzorna planerar jag att äta. Resten ska jag frysa in. Eller hur.
1,5 timme var jag på promenad med Emma, Daniel och deras dotter Tilda som är världens goaste lilla självgående tjej! Shit vad stadig hon är!
3 gånger har jag sjungit "litet hus i skogens slut" idag för att Amanda gillar den så himla mycket.
4 gånger grät jag över filmen sex and the city igår. Ja, jag var obotligt trött.
1 gång har jag varit inne på bröllopstorget och drömt om mitt drömbröllop. Jävla sex and the city filmen.
1 gång har jag försökt radera sidan så Niclas inte ska veta att jag varit där. Det gick inte.
2 gånger har jag varit inne på hemnet.se, trots att vi varken har råd eller kan flytta just nu.
8 gånger har jag härmat Amanda när hon gör pruttljud. Hon skrattar bara.
1 gång har jag ringt Niclas på jobbet. Han kunde inte prata.
60 situps gjorde jag med Amanda sittandes på magen. Hon skrattade sådär härligt kluckande som bara små barn kan. Typiskt att allt som är kul för henne är så himla jobbigt för mig.
2 gånger har jag tittat i spegeln och undrat var de där 9 kilona satt som jag gått ner? Suck. Det sitter forfarande ett bildäck runt magen på mig.
3 samtal från vänner har jag fått idag. Tänk vad populär jag är!

Idag drömmer jag om: fortfarande står sömn överst på listan
Idag har jag: bestämt att vi ska skita i storhandlingen. Jag orkar inte.
Igår tränade jag: 30 min på cykeln och 50 min promenad
Idag är jag glad över: att det är så mysigt att gå ut och gå!
Idag är jag ledsen över: alla matfrestelser som lurar överallt!

 Så här kan det se ut på tigertemplet dit Niclas vill åka i januari. Coolt va?

This is a tribute...

Jag har aldrig varit en sån tjej som dras till glänsande objekt. Jag har inga förväntningar på stora ringar, inga fancy dresses eller lyxiga middagar. Jag tycker till och med att det är jobbigt att vara på alltför stela middagar, även om jag fått lära mig att föra mig någorlunda på såna tillställningar. Däremot har jag drömmar. Jag har alltid drömt om att klara mig själv. Jag har drömt om att vara oberoende av någon och jag har drömt om att vara beroende av någon. Jag har drömmar om romantik och överraskningar, precis som de flesta andra tjejer. Min största önskan är nog att ta del av människor jag älskars lycka. Jag tycker om att ge saker, att hitta på någon god middag, eller skriva små lappar de kvällar när jag och Niclas inte ses. Jag tycker om att gå ut och gå med Amanda för att jag inbillar mig att hon mår bra av frisk luft. Jag tar en speciell runda för att jag vet att hon gillar att titta upp mot lövkronorna. Då är jag lycklig.

Men det här är en hyllning till familjen som tänker på mig. De små sakerna. En hyllning till Sandra, som kommer hit, när jag sovit fyra timmar på hela natten, med mat till mig och tar Amanda med sig ut på promenad så att jag kan fixa lite hemma. Till mamma som alltid ringer och frågar hur det är. Varje dag. Till Pappa, som hatar telefonen men som ändå ringer och håller ett krystat samtal. Och båda mina föräldrar, som alltid sätter mig och Amanda i första rummet. Till Niclas, älskade Niclas, som köper hem vattenmelon till mig (han har lärt sig att jag både gillar det och att det är lite kalorier i det) och som trycker en stor puss på min mun när han kommer hem. Till svärföräldrarna, som bjudit oss på så mycket mat de senaste åren att man kunnat föda ett litet afrikanskt land. Och till Ullis, som bjuder in sig själv och tar Amanda som att hon vore hennes egen. Och så alla andra såklart, som överraskar mig med saker, som köper fina saker till Amanda och hör av sig.

Slut på sentimentaliteterna. Tänk på att jag knappt sovit något. Jag menar bara att jag skiter väl i allt det där andra. Det där Andra med stort A.

Nu är det dags att sova märker jag. Bye cruel world!


Nattskräck

Jag kan ju börja med att be om ursäkt. Till Cissi och Christer: jag har inte glömt tårtorna. Till alla som har ringt som jag inte ringt upp: jag har inte glömt er. Till alla som bjudit oss på middag utan att vi bjudit tillbaka: det kommer. Anledningen kan till viss del förklaras av rubriken. För det är inte bara vi som har nattskräck, nej, det är tydligen en åkomma som barn kan ha. Normalt drabbar det barn i tvåårsåldern, men tydligen kan små Amandor också få det enligt vår bvc-sköterska.

"Ibland ser barnet alldeles skräckslaget ut och kan skrika hysteriskt. Det är då man kallar det nattskräck, som alltså är en variant av de vanligare enkla förvirringstillstånden."

Kunde inte ha beskrivit det bättre själv. Vi sover inte så mycket någon av oss just nu, men vi försöker hålla oss uppe bäst det går.

Idag drömmer jag om: en sköööön djupsömn!
Idag har jag: ätit kronärtskocka, det är såååå gott! Men dyrt! Skulle jag vara rik skulle jag banta på inlagd kronärtskocka
Igår tränade jag: 30 min på cykeln. Sen kändes det som om jag skulle dö. 60 situps gjorde jag också.
Idag är jag glad över: att Amanda iallafall är väldigt glad på dagarna
Idag är jag ledsen över: läs ovan.

Förresten har jag gått ner 800 g den här veckan. Jag tog tillbaka förra veckans viktuppgång så det är ju bra.


Allt om min mamma!

Mamma har sagt att jag bara skriver positiva saker om pappa, hon har också sagt att hon inte ska läsa min blogg. Inget av det är sant. Men mamma är inte en sån där person man skriver saker om. För hon är så... stark som person. Vet ni vad jag menar? Kanske inte. Varför är det så att vissa personer utstrålar ett sånt starkt "jag" så att de inte verkar behöva komplimanger? Nå, det här inlägget är tillägnat lilla mamma. Jag är så glad att jag har mina föräldrar. Visst, ibland önskar man dem bort ditt pepparn växer (Thailand?) men tänk om de inte fanns i mitt liv?

Saker som jag kommer ihåg från när jag var liten är:

- När jag kom hem från skolan och mamma gjort hemmagjord rabarberkräm som jag fick äta varm med iskall mjölk ute på altanen.
- När pappa var sur och mamma sprang fram och busade med honom. Först försökte han se ännu surare ut men snart kunde han inte hålla sig.
- När vi plockade blåbär och jag inte åt ett enda för att jag ville att mamma skulle vara stolt över mig (det var hon).
- När jag var kär i en kille i klassen och inte vågade säga att "jag är kär i dig" så föreslog mamma att jag skulle säga "ugge ugge, tugge tugge" så skulle det betyda samma sak (fast vad det betydde var ju vår hemlighet förstås). Herregud vad nördig jag var..
- När vi var på fuerteventura och jag sprang runt på en blåsig strand. Det var svinkallt i vattnet kommer jag ihåg, fast jag sprang där ändå. Och när jag vände mig bakom så gick mamma och pappa där. Och jag var så glad att jag hade dem! Jag var så lycklig då! Hur gammal var jag då?
- När mamma bakade kanelbullar och jag fick äta ändarna på rullarna.
- När en tjej i klassen var elak så peppade mamma mig så att jag till slut ringde upp henne och ömsom grät och ömsom skällde ut henne. Sen var hon aldrig elak igen.
- När vi hade klassfest i trean och jag var dökär i en kille och bara ville leka ryska posten, men det slutade med att alla satt inne i föräldrarummet och pratade med mamma. Partycrasher!
- När vi var ute med båten och mamma lagade soppa med saltvatten. Tror det tog henne 10 år att erkänna det...
- När mamma och jag sov i samma ruff i båten. Pappa och hunden sov längst fram. Det var mysigt. På mornarna brukade jag titta på henne och försöka få henne att vakna med tankekraft. Det funkade sådär...
- Mamma var bäst på att läsa sagor också, med olika röster varje gång.

I vuxen ålder är det ingen som finns där för mig som min mamma.

Idag drömmer jag om: att få vara i Thailand med min familj.
Idag har jag: gått på promenad med Amanda. Hon hade sin fleeceoverall på sig och när jag plockade upp henne var hon alldeles mys-varm!
Igår tränade jag:  ingen promenad tyvärr, fast Niclas var ute med Amanda i torsdags! Däremot cyklade jag 40 min och gjorde 60 situps.
Idag är jag glad över: att när jag stryker Amanda över pannan när hon är trött så blundar hon och verkar njuta...
Idag är jag ledsen över: att jag är helt värdelös på att källsortera. Jag kommer nog inte till himlen pga det misstänker jag...

Long time no see...

Jag fick en dikt en gång. Av min mellanstadielärare. Alla i klassen fick en dikt som läraren tyckte beskrev personen som fått den. Jag kommer inte ihåg annat än början och slutet på den tyvärr: "virvelvinden smeker kinden ger sig ut på äventyr, genom linden över ängen............. när den har lekt och skrattat vilar den på grönan ö". Kanske menade min lärare att jag var som en virvelvind men som behöver lite lungn och ro ibland? Jag tänker rätt ofta på den dikten. Det är Jarl Hemmer som skrivit den för övrigt.

Veckan har inte blivit riktigt som planerats i måndags. Men det har gått bra ändå. Mest har de uteblivna aktiviteterna berott på att jag är dödligt trött nu för tiden. Nästan som när Amanda föddes. I en vecka har hon vaknat mitt i natten och skrikit så blodet har isat sig i ådrorna, helt tröstlös. Fast i natt så sov hon helt ok till hennes försvar.

I onsdags gick vi på vår vanliga promenad iallafall. Niclas gick hem tidigare från jobbet för han var rejält sjuk. Tänkte att guuuud var mysigt, då kan vi ju umgås! Jo visst, han gick och la sig och sov i 3,5 timme. Fast han var ju förstås sjuk. För att pigga på honom lite så gjorde jag pannkakor till middag. "Men åh, vad har jag gjort för att förtjäna pannkakor till middag" mös Niclas när han vaknade. Ja det var just den kommentaren som gjorde att han förtjänade pannkakor. Gladast blir jag och finast blir komplimangerna när han inte tänker sig för. Annars så brukar det bli lite fel ibland. Men som sagts förr: det är tanken som räknas.

Igår var jag och klippte mig. Det var ju inte ett år för sent. Sen färgade jag det också. Och slingade. Så ser ni värsta bejben på stan kanske det är jag. Eller någon som är väldigt lik mig. Just det. Jag köpte en kofta också som jag skulle ha på en liten union som jag ska på. Såhär såg samtalet mellan mig och Niclas ut när jag kom hem:

Jag: Jag har köpt en kofta som jag inte är säker på att du gillar
Han: Få se då.
Jag (visar koftan): Nå?
Han (börjar flina): Den var väl ok....?
Jag (tjejigt anklagande): du hatar den!
Han (försöker se allvarlig ut) : neeeej, den var fin....
Jag: Men jag hinner inte köpa någon annan, kan jag ha den eller?
Han: absolut!
Jag (vägrar ge mig): men du gillar den inte?
Han (ser besvärad ut) : Det har jag inte sagt.
Jag: Bra, då kan jag ha den på din släktträff på lördag då.
Han (skrattar): neeej, det får du inte.
Jag (ler stort): men du tyckte ju att den var fin?
Han: okej, den var kanske inte jättefin.... men inte ful iallafall.

Hur svårt kan det vara att:

1. Ge mig, jag fattar ju vid första meningen att han hatade koft-jäveln
2. för honom att säga: men vad f-n älskling, vad tänkte du med?
3. Sluta bry mig om vad han tycker? Jag tyckte ju uppenbarligen att den var fin i affären?

Snart är det babysim. Wieee! För Niclas är med idag, så jag ska hånle åt alla de andra mammorna. HA!

Idag drömmer jag om: Lediga dagar med min minifamilj
Idag har jag: en hemlis
Igår motionerade jag: ingenting. Jag känner att det håller på att gå åt h-e.
Idag är jag glad över: att jag är jag!
Idag är jag ledsen över: att tröttheten fortfarande är förlamande.


Den självklara ojämlikheten

Låt mig börja med att förklara. Niclas är världens bästa pappa till Amanda. Punkt, jag kan klaga på mycket, men där är det punkt.. Men det finns en viss ojämlikhet i att ha ett litet barn som gör mig gråtfärdig. Scenario: Amanda sover gott i sin säng på natten. Får för sig att ha en period (snälla gud, låt det vara en period) där hon vaknar ungefär var tredje timme och är orolig. Nej, jag ammar henne inte varje gång utan ibland får hon vatten. Men ändå. Tre gånger av fem får jag henne att somna om utan att låta för mycket. två gånger av fem väcker hon Niclas och fem andra grannar. Skitjobbigt när man jobbar som han, jag vet. Men jag, jag är så svimfärdigt trött när hon sedan får för sig att vakna på riktigt klockan 05.30 att jag hellre skulle skära halsen av mig själv än gå upp. Han tar ju henne också förstås vissa mornar, så det är inte det, men jag skulle vilja att han förstod HUR mycket jag är vaken varje natt. Som något sorts erkännande för det jag gör för honom och lilla Amanda. Men jag tror att han tror att det är de gångerna han vaknar till som hon är vaken. Och så länge hon ammar kommer det vara så här. DET mina kära vänner, är något för feministjäklarna att jobba på!

Endast tomten är vaken...

...och så jag då. Och alla som inte har barn. Men iallafall, det känns sent. På tal om tomtar så skulle jag vilja ha en stilfull trädgårdstomte någon gång. Förutsättningen är att det ska finnas en trädgård att ha den i. Ja, jag vill inte ha en massa djur och andra kitshiga saker utan en endaste liten keramiktomte som står gömd bakom någon lavenderbuske. Det är viktigt att gömma tomtar, annars kommer trädgårdstomtarnas befrielsefront och tar dem:  http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tr%C3%A4dg%C3%A5rdstomtarnas_Befrielsefront&redirect=no . Jo det är sant!

Idag har jag kanske fått min första riktiga beställning av tårtor (som går att genomföra) Jag ska svara ja eller nej i slutet av veckan när jag vet hur Niclas jobbar den helgen. Men guuuud vad nervös jag blev helt plötsligt. Man har ju dåligt med krav på sig att få det bra... (bara för att förtydliga så är det jag som sätter de höga kraven och inte mina beställare)

Anna: angående affärsidén vill jag inte säga en vad det är. Inte för att jag är rädd att någon skulle sno mina braiga ideér, utanför att jag inte vill skämmas om de skrattar åt mig på företagarkontoret!

Min mamma har någon gång sagt att "ska du föda upp ditt barn på halvfabrikat, du kommer väl aldrig göra söndagsstek" eller något liknande med samma innebörd, så eftersom Ica maxi har rea på nötstek tänkte jag göra som jag brukar göra när hon säger något i stil med "det där kommer du aldrig göra...": GÖRA det! (kan det vara så att hon är så smart att det är precis det hon vill...). Så glatt skrev jag upp "stek" på matlistan och började leta recept. Tänkte att "hur svårt kan det vara, den ska ju bara vara i ugnen en miljard år". Jovisst... Läs det här om ni kan:

"Hetta upp oljan i en gryta, gärna en av gjutjärn. Bryn steken runt om så att den får fin färg.
Stick in en köttermometer mitt i steken. Späd med lite av rödvinet och lägg på locket. Sänk plattans temperatur och låt köttet bräsera på svag värme. "

Jaha, så man måste införskaffa en gryta i gjutjärn nu också förrutom den där jäkla köttermometern!

Eller det här receptet:

"Skysås med vin: Sila ev skyn eller buljongen. Skumma av fettet. Det går lättast om skyn eller buljongen får stå en stund i ett högt och smalt kärl så att fettet samlas på en mindre yta och lätt kan tas bort. Med kall vätska: blanda mjöl och vätska i en kastrull och koka upp under omrörning. Med varm vätska: koka upp vätskan. Rör ut mjölet i lite kallt vatten. Häll i redningen under omrörning och låt såsen få ett uppkok. Smaka av med starkvin."

Men herregud, "högt smalt kärl" och "starkvin". Måste man besöka systemet för att laga mat?! Och vad säger man när man kommer dit: "en flaska starkvin tack, det bästa ni har!" I ett annat recpet skulle man "binda upp köttet med elastisk bomullstråd" Herregud... jag som inte gjort en knut sen jag gick i lågstadiet! Möjligtvis rosetter, men jag har definitivt inte bundit fast någon eller något sen dess. Känner mig som Bridget Jones när hon lagar mat med blått hushållssnöre. Något sånt skulle jag också kunnat göra. Jag återkommer i stekärendet under veckan.


Ujujuj, det här kommer sluta illa. Fast jag ska lyckas.

Är jag hemma eller långt borta?

Är det Sverige som är mitt hem? Är det meningen att jag ska bo här? En stor del av mig säger ja, men en annan del undrar om jag inte borde bo någonstans där det är varmare. Eller åtminstone soligare. Jag HATAR hösten och vintern! Jag vill ha somriga ängar och porlande vårbäckar. Fast Sverige är ju himla vackert och så luktar det så gott! I varma länder så äter liksom värmen upp lukterna, vet ni vad jag menar?  Hm, kanske inte.

Helgen har varit rätt fylld. Först träffade vi lite kompisar och käkade kräftor i lördags. Trevligt men sent blev det (iallafall med mina mått mätt). I söndags var vi först hos mina föräldrar och fikade och sen hos Niclas föräldrar och åt middag. Amanda var så snäll så även om hon gapade lite vid matbordet.

Idag är jag däremot lite låg, för vågen visade +0,7 kg. Det är ju inte så roligt. Iofs har jag inte ätit så jäkla bra i veckan, men jag borde ju få något plus i kanten när jag inte äter kakor eller bullar. Hm.. nya tag till nästa vecka? Det är ju inte så att jag har en tid att passa med viktnedgången... Huvudsaken är att man tar tag i det i tid försöker jag intala mig.

Snart ska jag till Farsta med Niclas syssling och hennes lilla Oliwer, som är två månader äldre än Amanda. Har inte sett dem på hela sommaren så det ska bli kul att se henne och kika på Oliwer, jag brukar titta på honom så man får ett hum om hur Amanda kommer vara om två månader.

Annars är veckan ganska inrutad, imorgon är det mammagrupp, på onsdag kanske jag och Sandra ska till haninge och företagarkontoret och lägga fram en affärsidé som jag har för att de ska hjälpa till att räkna ut kostnader och prislistor för att se om det är en realistisk idé. Vi får väl se. På torsdag ska jag lämna in bilen för att laga min spräckta vindruta och sen ska jag klippa mig och färga håret. På kvällen ska jag och mamma på bio! Jag ska vara barnfri, värsta! Det är den dagen jag ser fram emot mest. På fredag är Niclas också ledig och så är det babysim, så det blir nog kul.

Idag drömmer jag om: att jag är rik! Då skulle åtminstone 40% av mina problem försvinna
Idag har jag: hypokondrikertankar. Varför får jag blåmärken? Slår Niclas mig i sömnen eller har jag en blodsjukdom?
Igår tränade jag: 40 min på cykeln, men inte f-n hjälpte det.
Idag är jag glad över: att veckan är hyfsat fullbokad. Då känns den inte så lång (eller så ensam)
Idag är jag ledsen över: att man aldrig får sova ordentligt. Amanda somnar som ett ljus, sen vaknar hon mitt i natten och skriker. Och skriker. Och skriker.

Vackra saker

Jag gillar att omge mig med vackra saker, eller känslor som blir vackra i tanken:

  • jag gillar att dra med handen över släta, svala ytor. Som vår fönsterbräda och känna den mot min varma hud.
  • jag gillar vackra drömmar. Där är allt så perfekt och precis som man vill ha det.
  • jag gillar att snusa på små bebisars huvuden, gärna min egen bebis!
  • jag tycker att ådrorna på mina händer gör att det ser ut som om de gjort massa roliga saker i livet.
  • jag tycker om att lägga läpparna mot Niclas arm och känna hans varma hud.
  • Jag tycker om att titta på en riktigt vacker skulptur, stryka med handen i håligheterna och sedan fantisera om den som gjorde den.
  • Jag tycker om att läsa en bok och läsa något däri som man tänkt på, fast man trodde att man var ensam om att tänka så.
  • jag gillar när Cala stöter ihop sitt huvud med mitt när jag sitter vid matbordet, så att det känns som om vi har något sorts samförstånd fastän vi är två olika arter.
  • jag älskar att titta på porlande bäckar!
  • jag älskar att titta på trädrötter och fantisera om att det bor små, små tomtar där. Sen undrar jag hur jag skulle inreda min stubbe om jag var en liten tomte.
  • Jag älskar att känna doften av jord. Multnande mylla som ger nytt liv!
  • Jag tycker om att dricka kallt vatten när man inte ätit så mycket innan, och känna hur det rinner ända ner i magen.
  • Jag tycker om att sitta på ett café och hitta på fantasi-liv till människorna jag ser.

Okej, det var dagens go-with-the-flow och flum för idag. Idag har jag gjort kyckling med feta och olivcreme till mig. Amanda fick västkustgryta och den gick ner utan problem.

Babysimmet var skräckblandad förtjusning. Förtjusning i början och skräck i slutet. Jag var ju själv idag och var tvungen att lägga ner henne när jag gick och duschade. Hon skrek. Och skrek. Och skrek. Jag sprang ut. Alla mammor tittade på mig med en blandning av been-there-done-that och shit-vilken-dålig-mamma-hon-är. Jag plockade upp Amanda. Hon fortsatte skrika. Försökte få på mig kläderna. Hittade min bh. Vart är trosorna? Skit i dom så länge. Amanda skrek. Får på mig tröjan. Böjer mig ner och visar arslet för alla mammor. Står fullt påklädd på överkroppen, med strumpor och ingenting mer nertill och letar efter trosorna. NÅN HAR STULIT MINA SKITIGA TROSOR! Ger Amanda lite vatten. Hon ratar flaskan och skriker mer. Tittar på mamman närmast och rodnar: "jaha, så ska man försöka hitta trosorna". Klämkäckt. Hon pekar bakom mig. Där ligger de och skrattar åt mig. Mina trosor. Varför glömde jag ta med mig rena? Får på mig dem. På med byxorna. Amanda sitter på min arm och hulkar av gråt. Jag pratar med henne i försök att verka som braiga-mamman-som-har-lite-psykbryt-bara. "Men gumman, du ska få sova, vänta lite bara..." slänger ner allt i väskan. Glömmer något i botten och får riva upp allt igen. Amanda har satt igång 80% av de andra bebisarna nu också som sympatigråter. Jag ler överslätande. Snart är det bara jag och en mamma kvar. Ja, och så hennes perfekta dotter som både kryper och ställer sig upp mot möbler fastän hon bara är sex månader. Och som är glad. Hela tiden. Fattar hon inte att Amanda ändå är hundra gånger bättre än hennes bebis fastän hon skriker lite ibland? Amanda är ingen ja-sägare, det är en sak som är säker. Idag så övade vi iallafall på att sprattla med benen i bassängen för att ta sig framåt. Det är inte riktigt Amandas grej. Nä, hennes grej är att försöka sörpla vatten, dra demonstrationsdockan i håret och försöka fånga den rosa bollen. Amanda är en smart tjej hon, hon vet att hon inte behöver sprattla för att ta sig framåt. Hon har ju mig :) Träffade pappa på hemvägen. Han undrade varför det droppade vatten ur håret på mig. Ja du, säg det...

Idag drömmer jag om: ett härligt gardenparty med massa olika såser och tonvis med grillat kött. Till det stora bägare med margaritas och lite lekar på en gräsmatta.
Idag har jag: fantasier om att jag och pappa ska bestiga kebenekaise någon gång. Snart kanske, inom några år,  innan han blir för gammal och jag för försoffad.
Igår motionerade jag: promenaden med Niclas på morgonen och 35 min på cykeln.
Idag är jag glad över: helg, underbara helg! Och Niclas är ledig!
Idag är jag ledsen över: att framtiden känns så himla osäker. Kommer det fungera att jobba på Elgiganten med litet barn, kommer vi bo kvar här ett år, 10 år?


Promenad och lite fix hemma

Amanda var vaken i ca. 1,5 timme inatt. Det var sådär, men Niclas gick upp med henne och lät mig sova. Och sov, det gjorde jag! 09.30 vaknade jag upp som i dvala. Sjukt att sova så länge, klart att man blir lycklig. Sen fick jag med mig Niclas på promenad och han redogjorde för vilka nya telefoner som finns. Gillar när han pratar så man inte får en syl i vädret. Jag går och blir alldeles varm inombords, fast det kan jag ju inte visa honom, då skulle han tro att jag var mer psyko än jag redan är.

Niclas lagade maten idag också (vilken lyxhustru jag är va?) och det blev gott, pasta, cocosmjölk, räkor, sockerärtor och röd currypasta. Mmmm...

Nu på kvällen så oljade jag in köksbordet och bordet ute på balkongen också, så med det plus en hel massa tvätt så har jag fått känna mig riktigt duktig också!

Amanda fick sitt femmånadersvaccin idag, men jag har inte märkt något på henne än så länge. Peppar peppar...

Bra dag utan att så mycket hänt!

Idag drömmer jag om: Ett vattenpass. Hopplöst att göra saker hemma utan det.
Idag har jag: fått ett samtal jag väntat på, det kändes bra.
Igår tränade jag: vanliga promenaden plus 40 min på cykeln
Idag är jag glad över: att Niclas har så gullig släkt. Det är inte alltid man gillar de släktingar man får "på köpet" (förresten är det inte säkert att man ens gillar sina egna släktingar)
Idag är jag ledsen över: Lycklig och utvilad? Då kommer aptiten tillbaka. GE MIG GODIS NUUUUU!

En dag med Sandra!

Japp. Idag var jag och Sandra och Amanda på Ikea. Mysigt att prata med någon vuxen som är tjej och som är på samma nivå som en själv.  Igen får man väl säga (om Ikea), men den här gången hade jag lite mer pengar. Jag handlade följande saker:
KORALL SKÖLDPADDA FörvaringskorgDen här ska vi ha till Amandas saker i vardagsrummet så det iallafall ser ut som vi försöker hålla ordning (läs: försöker)


APA FörvaringslådaDen här ska jag måla helvit och sen svarta prickar på, sen ska jag sätta på hjul och sticksåga ut ett hästhuvud. Voila, en häst! Ni får säga vad ni vill, men det kommer bli AS bra! Så här ungefär:

Vad säger ni nu då? I kan man självklart förvara diverse leksaker.

Idag åt vi den där köttgrytan jag skrev om tidigare. Den var riktigt god faktiskt, så nu kanske jag inte ska vara så rädd för att göra grytor i fortsättningen. Att den ska koka i över en timme gjorde inte så mycket, det sköter sig ju självt.


Jag gjorde cocosbollar idag till Niclas, jag har ju faktiskt andra baktalanger än mina bullar. Det här är klassiska cocosbollar och fungerar säkert super på barnkalas. Dessutom tar de inte mycket tid alls att göra. Här kommer receptet för er som vill ha lite gott. Icke att förväxlas med de sk. "negerbollarna".

2 dl socker
6 dl havregryn
200 g smör/margarin
1/2 dl cocos
1 msk oboy
1/2 msk kakao
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Mixa allt med elvisp och rulla i cocos. Då kan det se ut så här:
 

Idag drömmer jag om: fint väder imorgon och en dag med N och A!
Idag har jag: ätit en supergod lax med potatis och hovmästarsås på IKEA. MUMS!
Igår motionerade jag: En timmes promenad och 1 mil på cykeln
Idag är jag ledsen över: att jag är så grymt sugen på något men inte får äta. Suck
Idag är jag glad över: att Niclas kom hem tidigt och hade haft det så bra på mötet att jag inte fick en syl i vädret under hela middagen.

Funderingar en sen kväll...

1. Varför slutar tvn fungera den enda natten Niclas är borta? Eller inte tvn, utan boxen, men resultatet är ju detsamma. Lösning? Läsa recept i året runt. Nej, det är ingen tanttidning, det finns mycket bra information där. Vilka naturmediciner man kan kombinera med olika hjärtmediciner bland annat. Och bilder på folks barnbarn.
2. Varför sänder man en tjejfilm  med Hillary Duff klockan tio på kvällen? Ska inte småflickor sova då?
3. Ni vet de där smörgåsrånen? De man kan ge små barn när de börjar få tänder? Varför skriva kaloriinnehållet på dem (förövrigt innehåller de 15 kcal/kex, det är hälften av en tomat) Alla VET ju att om man inte är under 2 år i ålder så äter man kexen med NÅGOT på, och då vet man också att det är där kalorierna hopar sig. I det här fallet en mögelost.
4. Varför står det (i motsats till punkt 3) inget om kaloriinnehållet i den där überfeta osten? Är det för att man inte vill veta?
5. VARFÖR har jag ätit så förbaskat onyttigt idag när jag lyckats hålla mig i fem månader? Det är så att jag vill hälla kallt vatten över huvudet på mig. Dumma dumma mig! Jag är så arg! Förövrigt gick jag ner 1,1 kg förra veckan, så det är ju bra iallafall. Skärpning imorgon.
6. Varför tappar jag alltid bort skärpet till morgonrocken? Jag tycker synd om mina grannar efter jag har duschat. Zebrarandigt någon?
7. När tvn slutade fungera (och även alla grannars) så släcktes ljusen i hälften av lägenheterna. Kan det vara så att tiden för sänggåendet skulle dras ner dramatiskt om folk inte hade tv? Och skulle folk vara mer utvilade på jobbet då?
8. Samtal mellan mig och Niclas:

Han: Vi är på någon jäkla marockansk restaurang
Jag: var glad att du får gå på restaurang, jag har inte varit ute på nästan ett år och är jätteavundsjuk.
Han: Jag kan komma hem så kan du komma hit och festa istället.
Jag: ja!
Han: Nej... heh.
Jag: Vaddå nej?
Han: Det hörs lite dåligt
Jag: Du kan ju inte säga något sånt och inte mena det.
Han: Men det gjorde jag inte...
Jag: Bra, kom hem då. Jag vill gärna gå.
Han: neeej...

Säga vad man vill om kvinnor, men vi är bra på att ge män dåligt samvete... Jag unnar honom att ha roligt, men jag kan ju få spela lite på det dåliga samvetet!

9. Den roligaste punkten av alla: Niclas hoppades att "aktiviteten" på agendan skulle vara innebandy. Det var det inte. Jag sitter just nu och håller mig för skratt, så jag ska inte hålla er på sträckbänken: aktiviteten var.... SALSA med let's dance-gänget. HAHAHAHA. Ännu roligare är det att på mötet är det ca. 40 killar... och fem tjejer. HAHAHAHA. Priceless! Jag sa till Niclas att det var bra att han övade till bröllopet. Han sa att det hördes dåligt i telefonen. Hm...

Jag ska sova nu, fast innan ska jag lyssna på musik av fröken Ahn.

Vad att göra?

Nu är jag själv igen. Eller själv och själv, jag har ju lillsnoppan att umgås med. Det finns ju sämre personer att spendera sin tisdag med. Niclas är borta på Sl-möte till imorgon. Jag är lite avundsjuk på att han får festa loss. Men men, min tid kommer... Då ni!

Jag kollar på Ernst. Han är ju lite sådär, men jag förstår varför tanterna tycker att han är en hottie. Lite sådär metrosexuell, men ändå manlig och klassisk gentleman. Jag har fått för mig att jag vill ha en antikvitet hemma. Eller såå gammal kanske den inte är, men dyr. Det är en stengodsskulptur från Rörstrand som Gunnar Nylund designat. Jag tycker den är såååå charmig!

Ett mycket vackert exemplar Gunnar Nylunds iller.
Tyvärr så får man slänga ut mellan 1500:- och 2000:- för att titta på godbiten hemma isitt eget hus, så man kanske får nöja sig med att kolla på den på bild... Någon gång kanske? När jag blir rik. Då kan den här få stå i mitt sovrumsfönster.

Idag drömmer jag om: ett fint radhus till mig och min lilla familj.
Idag har jag: tagit en promenad längs drevviken med Amanda. Burrigt men väldigt mysigt.
Igår motionerade jag: en långpromenad på 1 timme+ i kolla-på-fina-villor-takt.
Idag är jag glad över: Att Niclas tog Amanda på morgonen så jag fick sova. Sen vaknade jag till att de två kuckliurade i köket. Familjeidyll!
Idag är jag ledsen över: Själv igen. När tar det slut? Kommer jag någonsin vänja mig?

Nostalgi

Idag var jag och Amanda i vega och gick i mitt gamla barndoms hemtrakter. Inte för att mycket är sig likt, borta är de små grusvägarna och skogsmarken. Istället står där arkitektritade villor och breda trottoarer. På uppfarterna står dyra bilar. Fast ändå, även om stället där det fanns SJUKT mycket höstkantareller har gett plats åt en stor skola så kommer det nog alltid vara mitt hem. Jag gillar verkligen vega, men nu måste man ha fem miljoner på fickan för att bo där.

Jag försöker lära Amanda att säga ma-ma-ljud. Så här låter det:

Jag (energiskt): Amanda!
Hon (tittar upp): jöh?
Jag: ma-ma-ma-ma-ma
Hon (jätteglad): ja-ja-ja-ja-ja
Jag: Nej, ma-ma-ma-ma-ma-ma
Hon (hoppar av iver): aj-aj-aj-aj-aj-aj
Jag (tålmodigt): Maaaaaa-maaaaa-maaaaa
Hon (ler som att hon kommit på det): aaaaj-aaaaaaj-aaaaaaj-ja!

Så här ser matlistan ut för nästa vecka, jag hittade äntligen lite inspiration:

Kassler med ris ananas (rea på kassler på ica maxi)
Krämig pasta med räkor (nåt med kokosmjölk och sockerärtor)
Mustig höstgryta (är ingen hejare på grytor, men den där lät så god att jag var tvungen att pröva)
Kyckling med feta/olivcremé (vi har massa kycklingfilé i frysen)

Det var nog allt. Niclas är ju borta på sl-möte en natt så då tar jag nog bara en sån där kaloristinn färdig felixpaj.

Idag drömmer jag om: fler familjeutflykter i stil med den till skansen. Tänk, nu har man anledning att göra massa mysiga saker!
Idag har jag: plöjt igenom en gammal inredningstidning tillsammans med Amanda och vill helt plötsligt köpa massa nya saker...
Igår tränande jag: 20 min på cykeln. Det var lite dåligt på den fronten... hm.
Idag är jag glad över: att man inte behöver fundera på om det ska bli varmt eller inte. Nu är det höst, den enda årstiden numer som inte brukar göra en besviken.
Idag är jag ledsen över: att min och Niclas nattsömn var obefintlig.

RSS 2.0